VDS Nedir?

VDS Nedir?

Daha önce duymuş ama ne işe yaradığını bilmiyor olabilirsiniz. Peki VDS yani Virtual Dedicated Server nedir?

VDS Nedir?

VDS kısaca özetlemek gerekir ise, kendisi bir sanal sunucudur. Bir sunucu yani bir bilgisayar donanımsal olarak birden fazla küçük sunuculara bölünebilir.

Peki VDS tipi sunucularda kaynak tüketimi ve yönetimi nasıl oluyor?

VDS tipi sanal sunucularda kaynak tüketimi, VPS tipi sanal sunucuya göre çok daha kolay ve optimizasyonlu kontrol edilebiliyor. Bunun ana sebeplerinden bir tanesi donanımsal olarak sanallaştırılıp bölünmüş olmasıdır. Örneğin A kullanıcısının tükettiği aşırı kaynaklar sebebiyle B kullanıcısının hizmeti aksamaz veya bir ağırlaşma yaşanmaz. Her sunucunun hizmete özel tahsis edilmiş işlemci, ram, internet hızı gibi kaynakları mevcuttur.

Projemin ihtiyaçları doğrultusunda kaynakları arttırmak istiyorum. Bu mümkün mü?

Evet. Hizmet aldığınız barındırma şirketine bu durumu bildirmeniz yeterli olacaktır.

Root yani kök erişim iznimiz var mı?

Evet. Dilediğiniz gibi root kullancısı ile işlemler yapabilirsiniz.

Peki bir VDS kiralamak ne kadar mantıklı?

Aslında bu soru projelere göre farklılık gösterebilir o yüzden yanıt vermemeyi seçiyorum.

Maliyet konusunda evet biraz pahalıdır kendileri. VPS tipi sanal sunucu ve paylaşımlı hosting’e göre fiyat farkı mevcuttur.

VDS tipi sanal sunucu kiralamak istiyorsanız kaliteli hizmet sunan barındırma şirketleri ile çalışmalısınız. Aksi taktirde kullandıkları fiziksel sunucudaki zayıf, kalitesiz donanımlar sebebiyle diğer hizmet alan kişilerin yarattığı yoğunluklar sizin projenizi de oldukça etkileyecektir.

Ayrıca şunu da belirtmeden geçmek istemiyorum. VDS tipi sanal sunucular, VPS tipi sanal sunucuya ve paylaşımlı hosting’lere göre çok daha iyi ağ dalgalanmasına karşı koyabilir.

2015 Yılından bu yana programlama ile uğraşıyorum. 2018 Yılından beri sunuculara olan tutukumdan dolayı özellikle IT alanında kendimi geliştirmeye çalışıyorum.
İnternet sitesi https://iamtortue.com
Yazı oluşturuldu 11

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön