Bir önceki yazımızda VDS’den bahsetmiştik ve artık VDS’nin ne olduğunu, ne işe yaradığını az çok biliyoruz. Peki VPS nedir?
VPS yani Virtual Private Server, fiziksel bir sunucunun sanallaştırma yazılımları kullanılarak sanal ortamda birden fazla sunucuya bölünmesi ya da çoğaltılmasıdır. VPS’nin asıl kullanım amaçlarından bir tanesi Web Barındırma’dır. Diğer amaçlara bakacak olursak Radyo yayını, oyun sistemleri, script çalıştırma ya da bot gibi bir çok saymakla bitiremeyeceğimiz amaçla kullanılabilir.

Çoğu kullanıcı başlangıç olarak paylaşımlı hostingler tercih ederler. Projeleri büyüdükçe kaynak kullanımları artar ve artık paylaşımlı hostingler yetersiz kalmaya başlar. Bu durumda kullanıcılar daha çok VPS veya VDS sanal sunucuya yönelir, bu da yapılması gereken doğru bir seçimdir.
VPS sunucunun düzgün bir şekilde yapılandırılması ve yazılımlarının güncel tutulması, paylaşımlı bir hostinge göre ne kadar performanslı ve kararlı çalıştığını gözle görülebilir bir fark yaratacaktır. Bir VPS sunucu ile birden fazla Web Hosting barındırması yapabilirsiniz.
Eğer projenizi VPS sunucuda barındırmak istiyorsanız ve bu konu hakkında bilginiz yoksa önceliğiniz araştırmalar ve bu hizmeti size sağlayacak olan barındırma şirketinden bilgi edinme olmalıdır. Lakin yanlış yapılandırılmış ya da yanlış konfigürasyon sonucu satın aldığınız / kiraladığınız sunucu projenizin performansına hiçbir şekilde etki etmeyecektir. Aksine yanlış yapılandırmadan dolayı performans sorunları bile yaşayabilirsiniz.
Gelelim VPS sunucunun en önemli, atlanmaması ve göz ardı edilmemesi gereken dezavantajına. Konuda da bahsettiğimiz gibi, VPS sunucular, fiziksel bir sunucuda sanallaştırma yazılımları kullanılarak birden fazla sanal sunucuya bölünmüş olmasıdır. Peki bunun dezavantajı nedir?
Fiziksel sunucu yani ana makinede oluşacak en ufak problem, bölünmüş olan tüm VPS sunuculara yansımaktadır. Buna bir örnek vermek istiyorum.
A müşterisinin bir VPS hizmeti var ve içerisinde yüksek kaynak tüketen projeler, oyun sistemleri barınıyor. Siz B müşterisi olun. İkiniz de bölünmüş olan aynı kaynakları kullanıyorsunuz. Dolayısıyla hizmetiniz A müşterisinin yüzünden aksayacak, yavaşlayacak hatta zaman zaman çökmeler yaşayabilecektir. Bu nedenden dolayı VPS sanal sunucuları VDS sanal sunuculara göre daha uygun fiyatlı ve daha az tercih edilir.
VPS Yönetimi Nasıl Oluyor?
Bir VPS sunucusuna bağlanmak için SSH (Kabuk Erişim) protokolünü kullanmalısınız. SSH’nin ne olduğunu bilmiyorsanız buradan makalemize ulaşıp SSH hakkında bilgi edinebilirsiniz.
VDS sunucularda uzak bağlantı yani RDP (Remote Desktop Protocol) kullanılmaktadır. Ancak bu VPS sunucularda mümkün değildir. Tabii VPS içerisine bir Windows İmajı yüklemediyseniz.