DNS (Domain Name System) Nedir Ne İşe Yarar?

DNS (Domain Name System), internette bir çok bilgisayarın bulunduğu ağlarda kullanılan bir sistemdir. DNS, internetteki web siteleri gibi adreslerin, gerçekte kullanılan IP adreslerine (Internet Protocol) çevrilmesine yardımcı olur. Bu sayede, internet kullanıcıları web sitelerine ulaşmak için kullandıkları kolayca anlaşılabilen web adreslerini kullanabilirler.

DNS, internetteki birçok bilgisayarın birbirleriyle iletişim kurabilmeleri için bir “telefon rehberi” gibi çalışır. Örneğin, bir internet kullanıcısı “www.example.com” adresini girdiğinde, DNS sistemi bu adresin gerçekte hangi IP adresine ait olduğunu bulur ve kullanıcıyı o IP adresine yönlendirir.

DNS sisteminde, adresler ve IP adresleri arasındaki ilişkiyi tutan “DNS kayıtları” bulunur. Bu kayıtlar, birçok farklı DNS sunucusunda tutulur ve bu sunucular arasında veri paylaşımı yapılır. Bu sayede, internetteki tüm bilgisayarlar arasında adresler ve IP adresleri arasındaki ilişkiyi koruyabilir ve güncel tutabilir.

DNS, internetteki birçok farklı sistem ve hizmetin çalışması için önemlidir. Örneğin, e-posta gönderimi, online alışveriş ve dosya indirme gibi işlemlerde de DNS sistemi kullanılır. Bu nedenle, DNS sisteminde bir problem olursa, internetteki birçok farklı hizmet etkilenebilir.

2015 Yılından bu yana programlama ile uğraşıyorum. 2018 Yılından beri sunuculara olan tutukumdan dolayı özellikle IT alanında kendimi geliştirmeye çalışıyorum.
İnternet sitesi https://iamtortue.com
Yazı oluşturuldu 11

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön